LOGO LPJ 

 

11 APRIL 2019, TG. PELEPAS -  Hutan paya bakau amat penting dalam mengimbangi ekosistem kehidupan  dan turut menyumbang kepada perlindungan pantai daripada hakisan ombak serta melindungi persekitaran daripada perubahan cuaca yang melampau. Menyedari hakikat ini Lembaga Pelabuhan Johor (LPJ) dengan kerjasama pihak Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP) dan Kelab Alami Enterprise telah menganjurkan Program Penanaman Pokok Bakau di kawasan pesisir Tanjung Adang, Gelang Patah.

Kira-kira 100 orang sukarelawan yang terdiri daripada warga LPJ, PTP, Kelab Alami, dan pelajar Netherlands Maritime Institute of Technology (NMIT) telah berjaya menanam 600 pokok bakau jenis Rhizophora di kawasan pesisir Tanjung Adang, Gelang Patah.

Majlis pelancaran telah disempurnakan oleh Yang Berhormat Dato’ Abd Rahim Ramli, Pengerusi LPJ. Turut hadir dalam majlis ini adalah Encik Muhammad Razif bin Ahmad, Pengurus Besar LPJ, Dr. Serina Rahman, Pengasas Besama Kelab Alami, Encik Marco Neelsen, Ketua Pegawai Eksekutif PTP, Pengurusan Kanan LPJ, PTP, Jabatan Perhutanan Negeri Johor , Jabatan Alam Sekitar Negeri Johor, Majlis Bandaraya Iskandar Puteri serta Encik Mohd Ramzan bin Johari, Ketua Kg.Tg. Adang.

LPJ melalui LPJ CARES di bawah teras Environment akan sentiasa menyokong aktiviti pemeliharaan alam sekitar dalam menjamin kesinambungan kehidupan semulajadi dan ekosistem terutama di kawasan persekitaran pelabuhan.

 

Click to listen highlighted text!