LOGO LPJ

 

25 – 30 Mac 2019, Langkawi - Pameran Maritim Dan Aeroangkasa Langkawi 2019 (LIMA’19) edisi ke-15 telah berlangsung di Pusat Pameran Antarabangsa Mahsuri (MIEC) dan Resorts World pada 25 hingga 30 Mac 2019. LIMA’19  menjadi tuan rumah deligasi perniagaan dari 31 negara dan 390 syarikat pertahanan dan komersial dengan 195 perniagaan antarabangsa mempamerkan produk dan perkhidmatan mereka sepanjang lima hari pameran. Majlis perasmian LIMA’19 telah disempurnakan oleh Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir bin Mohamad pada 26 Mac 2019.

Di bawah platform ‘Malaysia’s Southern Gateways’, Lembaga Pelabuhan Johor (LPJ), sebagai sebuah badan kawal selia telah bergabung dengan dua buah pelabuhan utama di Wilayah Iskandar iaitu Johor Port Berhad (JPB) dan Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP).  Gabungan LPJ, JPB dan PTP ini telah menyertai pameran di bawah Pavilion Maritim Kementerian Pengangkutan Malaysia di Mahsuri International Exhibition Centre, Langkawi.

Objektif penglibatan LPJ dalam program ini adalah untuk memberi pendedahan tentang fungsi dan tanggungjawab Lembaga Pelabuhan Johor sebagai badan kawal selia disamping mempromosi kedua-dua pelabuhan utama di wilayah selatan iaitu Pelabuhan Pasir Gudang dan Pelabuhan Tanjung Pelepas.

Pada pameran LIMA’19, pihak LPJ turut memaparkan 2 jenis sistem iaitu Vessel Traffic Management System (VTMS) dan Port Traffic Management System (PTMS) yang diaplikasi pada masa kini dan dikendalikan oleh Unit Trafik dan Unit VTMS.

Secara umumnya penganjuran LIMA telah membuka laluan efektif terhadap pertumbuhan pasaran maritim dan aeroangkasa sehingga menjadi antara yang terbesar di dunia. Pameran maritim ini juga berupaya menjadi platform bagi mengukuhkan kerjasama pertahanan dan keselamatan serantau.

 

Click to listen highlighted text!