1. En. Azizudin Bin Mohamad - Pengurus Kanan Trafik
 2. En. Kamaruzaman Bin Munasir - Pengurus Khidmat Korporat
 3. En. Ahmad Salhin Bin Mustapa - Pengurus Hartanah
 4. Pn. Noor Rahayu Binti Nasikon - Pegawai Teknologi Maklumat
 5. En. Johan Shah Bin Ismail - Jurutera
 6. En. Mohd Faizal Bin Yaser - Pen. Pegawai Tadbir
 7. En. Mohd Fitri Bin Mohd Rom - Pen. Peg. Teknologi Maklumat
 8. En. Nurul Amrie Bin Abdullah - Pelajar Praktikal
 9. En. Zul Hosni Bin Tilam - Pelajar Praktikal
 10. En. Muhammad Asyik Bin - Pelajar Praktikal

Objektif utama lawatan kerja ini dibuat adalah untuk mengetahui dan mempelajari berkenaan dengan proses pengumpulan data maklumat statistik operasi pelabuhan yang lengkap yang dibuat di jabatan berkenaan. Antara perkara-perkara yang ingin dipelajari adalah :

 1. Pengumpulan maklumat daripada operator pelabuhan (harian / bulanan).
 2. Jenis-jenis data / maklumat yang diperlukan.
 3. Data yang dikumpulkan (raw data, final data).
 4. Analisis data / maklumat yang diterima.
 5. Sistem penyimpanan data / maklumat (database, fail dll).
 6. Penerbitan / penjilidan data-data statistik yang telah dikumpulkan.

Lawatan ini telah dimulai dengan sesi taklimat yang disampaikan oleh pegawai di Jabatan Perancangan LPK iaitu En. Zulkarnain. Taklimat yang disampaikan oleh beliau ini meliputi peranan dan fungsi jabatan berkenaan dalam aspek pengumpulan maklumat statistik yang lengkap. Di dalam sesi ini juga kedua-dua pihak sering bersoal jawab dan memberikan pandangan untuk mengetahui dengan lebih jelas berkenaan statistik ini.

Hasil daripada lawatan ini juga LPJ bercadang untuk menghantar pegawai-pegawai yang berkenaan untuk penempatan kerja di Jabatan Perancangan LPK bagi mendalami dan mempelajari dengan lebih terperinci berkenaan aspek pengumpulan statistik pelabuhan di jabatan ini.


Festival Layang-Layang Antarabangsa Pasir Gudang ke-13 2008

Lembaga Pelabuhan Johor telah menghantar penyertaan pasukan untuk menyertai Festival Layang-Layang Antarabangsa Pasir Gudang Kali Ke-13 2008 yang telah berlangsung pada 18 Feb hingga 24 Februari 2008 bertempat di Bukit Layang-Layang, Taman Bandar, Pasir Gudang.

Tahun 2008 merupakan penyertaan kali ketiga berturut-turut Pasukan Pelayang Lembaga Pelabuhan Johor di dalam Festival ini dan pada tahun ini juga LPJ telah menghantar 3 pasukan untuk bertanding di dalam Kategori Rokkaku Korporat. Antara mereka yang terlibat adalah seperti berikut :

LPJ ‘A’ :

 1. Mohd Faizal Bin Yaser (Pengurus Pasukan)
 2. Mohd Fitri Bin Mohd Rom
 3. Muhammad Musa Bin Deri
 4. Zulkifli Bin Sadek

LPJ ‘B’

 1. Suhanapi Bin Hamzah
 2. Asman Bin Ahmat
 3. Yusri Bin Bahari
 4. Mohd Razalley Bin Ehsan

LPJ ‘C’

 1. Razif Bin Ramli
 2. Alias Bin Ahmad
 3. Mohd Khairi Bin Rosman
 4. Mohd Nazri Bin Mohd Noor

Pada tahun ini sebanyak 33 pasukan telah bertanding dalam Kategori Rokkaku Korporat dan kali ini, 2 pasukan pelayang LPJ telah berjaya memasuki pusingan akhir kategori ini. Pasukan LPJ ‘B’ telah berjaya mendapat tempat ke-5 dan LPJ ‘A’ mendapat tempat ke-13 manakala LPJ ‘C’ hanya berjaya memasuki pusingan ke-2 sahaja.

Selain Kategori Rokkaku Korporat, kategori yang turut disertai adalah Pertandingan Malay Kite 3’x3’ Terbuka (Laga Di Udara) yang merupakan penyertaan kali pertama. Penyertaan di dalam acara ini adalah mengikut individu. Walaupun pelayang-pelayang LPJ kecundang awal dalam kategori ini tetapi ia memberi satu pengalaman yang berguna kepada pasukan. Festival ini adalah acara tahunan di dalam kalendar pelancongan dan dianjurkan oleh Pihak Berkuasa Tempatan Pasir Gudang (PBT PG).

Tahniah dan syabas diucapkan kepada pasukan pelayang LPJ di atas usaha gigih mereka ini. Walaupun timbul rasa tidak puas hati pasukan akan keputusan pengadilan bagi Kategori Rokkaku Korporat tetapi diharap ini tidak mematahkan semangat pelayang LPJ untuk mencuba yang terbaik pada tahun hadapan.

 

Click to listen highlighted text!