Arkib Berita

 

LPJ MENJADI TUAN RUMAH BAGI PERSIDANGAN DAN PAMERAN ANTARABANGSA

16TH ASEAN PORTS & SHIPPING 2018 PADA 3-5 JULAI 2018

 

PASIR GUDANG, 4 JULAI 2018 – Persidangan dan pameran antarabangsa 16th ASEAN Ports & Shipping 2018  yang bermula 3 Julai hingga 5 Julai 2018 telah diadakan di Renaissance Hotel, Johor Bahru dan Lembaga Pelabuhan Johor (LPJ) diberi mandat untuk menjadi tuan rumah pada persidangan dan pameran kali  ini. Persidangan dan pameran peringkat antarabangsa ini merupakan penyertaan kali ke-2 bagi LPJ menjadi tuan rumah di mana kali terakhir pada tahun 2007.

Difahamkan  seramai lebih 300 orang delegasi dari negara Asean, dan beberapa delegasi dari Hong Kong, Korea, Australia, German, United Kingdom, Netherland dan Finland telah hadir. Manakala sebanyak 28 buah syarikat dari pelbagai jabatan dan agensi dari luar dan dalam negara telah turut menyertai pameran yang dianjurkan oleh Transport Events. LPJ bersama Johor Port Berhad (JPB) dan Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP) juga turut menyertai pameran di bawah Malaysia’s Southern Gateways. Beberapa sistem dalam talian iaitu Vessel Traffic Management System (VTMS), Port Traffic Management System (PTMS) dan Ship Emission Management System (SEMS) turut dipamerkan dan diperkenalkan kepada pengunjung yang hadir.

Pada hari sebelum acara persidangan bermula iaitu pada 3 Julai, para delegasi persidangan telah dibawa untuk lawatan teknikal ke Ibu pejabat LPJ Pasir Gudang, Johor Port Berhad (JPB) dan Pelabuhan Tanjung Pelepas Sdn Bhd (PTP).  Sesi penerangan lawatan teknikal tersebut telah disampaikan oleh En. Ahmad Salhin bin Mustapa, Penolong Pengurus Besar LPJ, Bahagian Khidmat Korporat & Pembangunan, Pn.Rahimah Rahmat, wakil dari JPB dan En.Eric Yap Chee Meng wakil dari PTP. Majlis perasmian 16th ASEAN Ports & Shipping 2018 telah disempurnakan oleh En. Mohd Khairul Adib Abd Rahman, Timbalan Ketua Setiausaha (Dasar), Kementerian Pengangkutan Malaysia pada 4 Julai di Hotel Renaissance Johor Bahru. Majlis ini juga turut dihadiri oleh Yang Berhormat Dato’ Abdul Rahim bin Ramli, Pengerusi LPJ & LPJTP dan Encik Muhammad Razif bin Ahmad, Pengurus Besar LPJ.


Aseanports2018 1

 

Aseanports2018 24

 

Aseanports2018 3

 

Aseanports2018 2